Toralla
Toralla està situat a 939 metres d’altitud, a l’extrem est de la Serra de Sant Salvador, al Serrat de l’Arnal, en un coll -el Coll de Toralla- entre el Turó de la Mola Mora, de 1.062,6 metres d’altitud i lo Castell, un turó de 967 metres d’altitud on es troben les restes del castell de Toralla, a partir del qual s’originà el poble.
Tot i formar part, com un poble més, de l’antic municipi de Serradell, amb el pas del temps va guanyar importància, fins al punt que esdevingué cap del municipi, en lloc de Serradell, a mitjan segle XX. Aleshores, el municipi passà a anomenar-se Toralla i Serradell, incloent també els pobles d’Erinyà, Rivert i Torallola, fins a la creació de Pallars Jussà, el 1969, municipi que el 1994 hagué de canviar el nom pel de Conca de Dalt, per no confondre’s amb la comarca homònima, i que integrà també els antics municipis d’Aramunt, Claverol i Hortoneda de la Conca.
Pel que fa a l’etimologia del poble, Joan Coromines estableix que Toralla ve del llatí Tauralia, amb el significat de corrals de vacum.
“Toralla està situat a 939 metres d’altitud, a l’extrem est de la Serra de Sant Salvador, al Serrat de l’Arnal”
La dels Toralla van ser una de les famílies nobles més conegudes del Pallars. La tradició popular diu que a Toralla, a l’Edat Mitjana, s’hi passejaven cavallers que presumien d’un bell castell que dominava el poble. D’aquest castell, al que se li ha quedat el nom de castell de Toralla, en queden algunes restes de la torre i també s’ha trobat documentació que explica que data del segle XII.
També n’ha quedat alguna llegenda, que la gent gran del poble encara explica, tot assegurant que al costat del castell hi havia un forat pel qual, s’hi t’hi posaves, anaves a parar al mig del poble per una galeria subterrània.
Des del poble al castell s’hi pot anar caminant, s’hi arriba resseguint el mateix camí que antigament hi portava als senyors feudals tot i que ara no està en molt bones condicions. També hi ha restes de l’església dedicada a Sant Martí, a l’entrada del poble. Es creu que també pertanyia a l’etapa medieval tot i que no se n’ha trobat documentació.
Toralla és un poble petit, però aquesta mida reduïda no li impedeix que es puguin percebre els dos barris diferenciats que demostren les diferents fases de creixement del poble. Al mig de la vila hi ha una font, un antic safareig i el forn públic que anys endarrere els veïns utilitzaven a torns per coure el pa.
El poble queda emmarcat entre dos barrancs, el de Mascarell i el de Serradell, i a l’extrem de llevant de la serra de Sant Salvador, coronada per una ermita que porta el seu nom. Sembla un poble de pessebre, i és que les seves cases s’arreceren sota la roca i al voltant de l’església de l’Assumpció, construcció romànica d’una nau sobrealçada, amb absis semicircular i campanar d’espadanya.
Un dels seus principals atractius són les galeries que es troben amagades en les grans roques que custodien el poble a les seves esquenes. Són cavitats de naturalesa calcària i la que anomenen Cova de Toralla és la més coneguda. Va ser excavada durant la segona meitat del segle XX per Bosch i Gimpera i també per Maluquer de Motes. En ella s’hi han trobat estrats de l’època neolítica i de l’edat del bronze.