Torallola

El balcó del Pallars Jussà

Si a Rivert el que destaca és l'aigua, a Torallola ho fan el vent i el sol. I és que aquest petit poble pallarés s'enfila dalt d'un turó i disfruta del sol des que surt fins que es pon. "No hi arriba mai la boira", presumeixen els seus veïns. Del que també pot presumir Torallola és de ser un dels balcons del Pallars Jussà que ofereix unes de les vistes més àmplies i riques de la comarca. Situat a 771m d'altura, des dels seus ventanals s'hi veu des del congost de Terradets fins a la Serra de Boumort, passant pel llac de Sant Antoni, Claverol o Pessonada i, en dies clars, fins i tot el pic de l'Orri, una de les muntanyes emblemes del Pallars Sobirà.

Ofereix unes de les vistes més àmplies i riques de la comarca

Diu Joan Obiols en el seu llibre El Desert verd que pel nom i pel seu tamany Torallola sembla fill de Toralla i també que el cop de geni que antigament caracteritzava als fills de Torallola era per culpa del vent. Precisament una de les excursions més boniques que ofereix el lloc comença a Torallola i acaba a Toralla. No porta més d'una hora caminant i durant el trajecte un es fa a la idea de quin és el marc d'aquest capritxós poble de la Conca de Dalt, envoltat de camps que es cultiven i d'ovelles que pujen a pasturar pel terme. La caminata segueix l'antic camí que unia els dos pobles.

Al mig de la vila hi ha una font recuperada i un antic safareig

El poble no té una forma estructural concreta, tampoc segueix el model de vila closa com molts dels pobles de la conca. Al mig de la vila hi ha una font recuperada i un antic safareig que agafen l'aigua de la Font Subirana, un manantial natural que neix a la muntanya. Abans d'arribar al poble venint de Sant Joan de Vinyafrescal, hi ha una petita ermita, Santa Cecília, a qui els de Torallola dedicaven fins fa uns anys el dia de la festa major al novembre, però que ara han canviat per l'agost per poder aplegar més gent.

Torallola és un destí ideal per a què un vagi a relaxar-se

També a les afores hi ha una imatge dedicada a Sant Roc, el patró del poble. Torallola és un destí ideal per a què un vagi a relaxar-se. és gràcies al seu clima, que sempre és sec i amb aire fresc, a les seves vistes i a l'agradable estètica del lloc. Així ho veuen els visitants que pugen a passejar-s'hi, però sobretot els que hi viuen, uns enamorats del seu poble i que cada cop en són més. Avui ja en són catorze i després de molts anys hi han tornat a nèixer nens.

Panoràmica de Torallola

Plànol

Sant Martí de Torallola

Sant Martí de Torallola, era l'església romànica del poble de Torallola, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

Era sufragània de Santa Maria de Toralla, actualment agrupada a la parròquia de la Pobla de Segur.

Es tractava d'una església d'una sola nau, amb absis semicircular a llevant. Estava cobert amb volta de canó, de la qual queda l'arrencada al mur nord, únic que roman dempeus.

Adjunta a l'església hi havia la casa rectoral, amb una segona capella dedicada també a sant Martí.

Font: Viquipèdia

Sant Martí de Torallola

Santa Cecília de Torallola

Santa Cecília de Torallola, és una ermita romànica del poble de Torallola, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

És 1,2 quilòmetres al sud-est del poble, ran de la carretera que des de Sant Joan de Vinyafrescal mena a Torallola.

És una capella petita, d'una sola nau coberta amb volta de canò i absis semicircular a llevant. Està abandonada, però en bon estat.

Font: Viquipèdia

Santa Cecília de Torallola

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net