Toralla

Un poble de pessebre

La dels Toralla van ser una de les famílies nobles més conegudes del Pallars. L'arrel del seu nom, i per tant del nom del poble, prové del mot Tor que en català arcaic significa torre. I és que a Toralla per l'Edat Mitjana s'hi passejaven cavallers que presumien d'un bell castell que dominava el poble. D'aquest castell, al que se li ha quedat el nom de castell de Toralla, en queden algunes restes de la torre i també s'ha trobat documentació que explica que data del segle XII. També n'ha quedat alguna llegenda, que la gent gran del poble encara explica; diuen que al costat del castell hi havia un forat pel qual s'hi t'hi posaves anaves a parar al mig del poble per una galeria subterrània.

Per l'Edat Mitjana s'hi passejaven cavallers que presumien d'un bell castell que dominava el poble

Des del poble al castell s'hi pot anar caminant, s'hi arriba resseguint el mateix camí que antigament hi portava als senyors feudals tot i que ara no està en molt bones condicions. També hi ha restes de l'esglèsia dedicada a Sant Martí, a l'entrada del poble. Es creu que també pertanyia a l'etapa medieval tot i que no se n'ha trobat documentació.

Toralla és, com tots els pobles de la conca, un poble petit, però aquest tamany reduït no li impedeix que es puguin percebre els dos barris diferenciats que demostren les diferents fases de creixement del poble. Al mig de la vila hi ha una font, un antic safareig i el forn de pa públic que anys endarrere els veïns del poble utilitzaven a torns per coure el pa.

Una bona opció per gaudir de Toralla és arribar-se al mirador del Coll, situat al nord de la vila. Des d'aquest punt es veu La Vall Fosca, la de Serradell i la d'Erinyà. El poble queda enmarcat entre dos barrancs, el de Mascarell i el de Serradell, i a l'extrem de llevant de la serra de Sant Salvador, coronada per una ermita que porta el seu nom. Sembla un poble de pessebre, i és que les seves cases s'arreceren sota la roca i al voltant d'una esglèsia de l'Assumpció, construcció romànica d'una nau sobrealçada, amb absis semicircular i campanar d'espadanya.

Hi ha restes de l'esglèsia dedicada a Sant Martí, a l'entrada del poble

Un dels seus principals atractius són les galeries que es troben amagades en les grans roques que custodien el poble a les seves esquenes. Són cavitats de naturalesa calcària. La que anomenen Cova de Toralla és la més coneguda. Va ser excavada durant la segona meitat del segle XX per Bosch i Gimpera i també per Maluquer de Motes. En ella s'hi han trobat estrats de l'època neolítica i de l'edat del bronze.

Panoràmica de Toralla

Plànol

Castell de Toralla

El Castell de Toralla està situat al nord-est del poble de Toralla, pertanyent a l'antic terme de Toralla i Serradell, actualment del terme de Conca de Dalt.

El castell és uns 150 metres a orient de l'església parroquial de Santa Maria de Toralla, dalt d'un turonet uns 70 metres per damunt del poble.

Es tracta d'un antic castell termenat esmentat força vegades en documents conservats a partir de mitjan segle IX. A partir del segle XII fou el castell on s'originà una família, cognominada com el mateix castell, que tingué força importància en la vida pallaresa, amb diversos càrrecs de confiança dins de la sotsvegueria de Pallars, tant de caràcter civil com judicial. El 1645 el castell de Toralla passà als Sentmenat per casament d'Emerenciana de Toralla i de Gassol, varvassora de Toralla, amb Francesc II de Sentmenat i de Perapertusa, baró de Sentmenat, i aquesta família passà a ser varvassora de Toralla, títol que conservaren fins el 1831 i l'extinció de les senyories d'aquella època.

Les restes conservades del castell arriben a ocupar uns 150 m², actualment coberts de runes i de vegetació, cosa que fa tot el conjunt de difícil reconeixement. Les restes més visibles són una torre de planta circular i un mur perpendicular a ella que protegeix l'antic recinte pel costat sud-oest. Construït directament sobre la roca, la torre conservada assoleix els 5 m. d'alçada, i arriba als dos terços del seu perímetre. El diàmetre de la torre arriba als 8 m.

L'aparell presenta diverses fases, visibles en els nivells del mur conservat, que presenten un primer nivell més arcaic, fet de carreus petits reculars, i un segon nivell de carreus més grossos i tallats amb més perfecció, tot lligat amb morter de calç i pedretes fines.

Font: Viquipèdia

Castell de Toralla

Santa Maria de Toralla

Santa Maria de Toralla, és l'església parroquial romànica del poble de Toralla, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

L'església parroquial de santa Maria ha tingut diverses advocacions al llarg de la història. La més antiga que es coneix és la de santa Magdalena: consta així el 1314, mentre que el 1758 apareix dedicada a Nostra Senyora dels àngels. El 1904 ja consta amb el patronatge de santa Maria. Centrava una agrupació parroquial que tenia com a sufragànies Sant Martí de Torallola i Sant Cristòfol de Puimanyons. En l'actualitat està agrupada a la parròquia de la Pobla de Segur.

és una església petita, d'una sola nau sobrealçada modernament, amb absis semicircular a llevant. Té un campanar d'espadanya a la façana de ponent. L'absis, fet de carreus irregulars formant filades regulars, és la part original romànica de l'edifici. Conserva la coberta de lloses original.

Font: Viquipèdia

Santa Maria de Toralla Santa Maria de Toralla

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net