Sossís

Feinejant al sol de ponent

El poble està arrecerat a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, darrera un contrafort del terreny que el protegeix de l'aire fred provinent del Pirineu, projectat després de passar el Congost de Collegats. Queda encarat cap a ponent, així que aprofita la insolació fins al capvespre. Les cases estan esglaonades al vessant del turó i la terra de conreu s'estén en feixes sota el nucli fins al riu. Aquesta disposició li dóna un aspecte molt endreçat.

Sossís ha tingut un passat industrial destacat

A més de l'activitat agrícola i ramadera tradicional, Sossís ha tingut un passat industrial destacable. D'una banda, les mines de carbó, de les que en quedes restes de les instal.lacions i les entrades -ja tancades- al nord del poble. I per una altra banda, la producció hidroelèctrica, amb el canal que provinent de Llania delimita el terme pel sud i que duu l'aigua a la central, molt a prop del Pont de Claverol. Aquesta central va ser construïda per la Canadenca, el 1913, per abastir de corrent els treballs de construcció de la central de Talarn i el Pantà de Sant Antoni.

Al capdamunt del poble, s'ha reconstruït l'antiga font i s'hi han afegit uns elements decoratius que recorden els temps en què, des de les costes veïnes, es traginaven càrregues de carbó.

Les autoritats locals estan fent gestions per la creació al poble d'un centre de rememoració d'aquestes activitats industrials.

L'església parroquial, que presideix l'entrada del poble, és una edificació moderna. Està dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu.

Una mica més avall hi ha una àrea de pic-nic habilitada amb taules i seients.

Panoràmica de Sossís

Plànol

La Nativitat de la Mare de Déu de Sossís

La Nativitat de la Mare de Déu de Sossís és l'església de Sossís, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Claverol.

Es tracta d'una església petita, situada a la part baixa del poble, a ponent. Al costat oest de l'església hi ha l'antic cementiri parroquial, actualment clausurat.

Antigament era una església sufragània, dependent de Santa Maria de Montsor. En l'actualitat aquesta església està agrupada, amb la major part de les del seu terme municipal, a la parròquia de Salàs de Pallars.

Font: Viquipèdia

La Nativitat de la Mare de Déu de Sossís
´╗┐

Menjar

Foto de l'Àrea de pic-nic
Àrea de pic-nic

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda Estaci├│ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net