Serradell

Serradell i el seu passat troglodític

El poble de Serradell no ha estat mai un nucli de molts habitants. En un cens del 1787 hi consten 49 persones: 13 nois solters, 21 noies fadrines, 7 matrimonis i una vídua. Actualment no s'arriba a la vintena d'habitants que hi viuen durant tot l'any, però un fet esperançador és que en els últims tres anys hi han nascut un nen i una nena.

Els seus paissatges estan tenyits de roques de conglomerat, de coves, de balmes i de parets

La Vall de Serradell és una de les més ferèstegues i espectaculars de la comarca. Els seus paissatges estan tenyits de roques de conglomerat, de coves, de balmes i de parets que cada cop criden més l'atenció als escaladors. El poble, que es va anar formant als peus del castell de Serradell, del qual ara en queden poques restes, està situat a la riba esquerra del riu que porta el mateix nom.

Les balmes i coves amagades per les masses de conglomerat de la zona van ser escollides pels homes de la vall per viure-hi

és un poble amb molta història. De l'antiga vila closa encara se'n conserven dues portalades, la que enllaçava amb el castell i la de l'esglèsia, que connectava el poble amb els conjunts troglodítics de Sorta, de l'Espluguell i del despoblat d'Esplugallonga. I és que des de la prehistòria, però sobretot durant l'edat mitjana, les balmes i coves amagades per les masses de conglomerat de la zona van ser escollides pels homes de la vall per viure-hi. El poblat d'Esplugallonga, per exemple, té una planta allargallada d'uns 120m de llarg i de 15m de fons, i entre deu o dotze habitatges que quedaven adossats al fons de la cavitat. Es creu que va ser abandonat al segle XIV, s'hi han trobat restes de sala on es guardava el ramat i d'un magatzem de farratge. L'hàbitat troglodític de la cova de l'Espluguell és la cavitat més llarga de Catlunya, amb un recorregut de 67m de fondària i de 10 d'altura, una cova de difícil accés on només hi poden entrar persones especialitzades.

Però de Serradell també se'n saben coses de l'Edat moderna, com que algunes de les seves veïnes van ser condemnades per la Inquisició acusades de bruixera. La Font fresca és una de les peces del poble que més agraden als seus veïns. "Sempre raja i la seva temperatura no es mou dels 9°C, sigui estiu o hivern", expliquen. Una de les caminades més interessants és la que porta al fons de la Vall de Serradell. és una excursió relaxant en la que es gaudeix dels paissatges del congost i de la vegetació de la zona, repleta de pins i d'un bosc de ribera molt ric.

Panoràmica de Serradell

Plànol

El "castell"

El Castell de Serradell estava situat al nord-oest del poble de Serradell, pertanyent a l'antic terme de Toralla i Serradell, actualment del terme de Conca de Dalt.

Les restes del castell són al capdamunt mateix de la cases més altes del poble. Es tracta d'unes filades de pedres, només, ja que el conjunt ha estat molt destruït amb el pas del temps.

és un castell a penes documentat al llarg de la història, de manera que hi ha dubtes sobre si realment es tracta d'un castell o d'una altra construcció de vigilància o defensiva; això sí: són restes medievals, d'època romànica.

Es tractava d'un àmbit rectangular de 6 x 8 metres, molt destruït, fins a punt que es fa difícil de resseguir avui dia. A part de l'estança principal, hi ha restes d'un mur de protecció que resseguia un tros del camí que baixa per la carena on es troba Serradell. La tipologia de l'aparell constructiu és romànica, feta amb carreus grossos, disposats regularment i rejuntats amb morter de calç, sorra i terra.

Font: Viquipèdia

´╗┐

Santa Eulàlia la Vella

Santa Eulàlia la Vella de Serradell, o Santa Olària és una capella romànica del poble de Serradell, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

Aquesta església és a ponent del poble de Serradell, al vessant sud-est del serrat de santa Eulàlia, a quasi 1,5 quilòmetres del poble. és a 1078,4 m. alt., en un lloc no gaire fàcil de trobar. La referència pot ser una torre d'alta tensió propera a les ruïnes.

Era un edifici petit, d'una sola nau amb absis a llevant. Només se'n conserven unes filades de pedres que, tanmateix, permeten de veure una obra romànica d'aparell senzill però ben arrenglerat. En queden molt poques restes dempeus.

Font: Viquipèdia

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda Estaci├│ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net