Sant Martí de Canals

Sant Martí de Canals, un tresor amagat al Pirineu

"Als paissatges de Sant Martí hi domina el verd durant tot l'any" presumeixen els veïns d'aquest cuidat poble medieval de La Conca de Dalt. "Fins i tot a l'estiu, quan les terres del pla de Lleida estan totalment grogues, aquí encara hi domina el verd". I és que en aquesta contrada del Pallars les oliveres, els aumetllers, els camps plantats d'aufalç, els pins i els roures no deixen que la sensació de frescor que dóna el verd es perdi.

Part de la decoració de Sant Martí són els camps de cereals cultivats entre les oliveres centenàries

Sant Martí de Canals va viure de l'agricultura durant segles. Ara només dos o tres joves s'hi dediquen com a mode de vida però la majoria dels veïns, encara que estiguin jubilats, cuiden de les terres del poble. Així que part de la decoració de Sant Martí són també els camps de cereals cultivats entre les oliveres centenàries. Els seus veïns també presumeixen de les vistes que tenen des de l'ermita de Sant Joanet, situada a la roca de Pessonada, on hi van cada 26 de juny. Des d'allà, on s'hi arriba caminant des de la carretera que uneix Sant Martí i Pessonada, s'hi veu quasi tota La Conca i fins a les comportes del pantà de Sant Antoni.

Se'ns dubte, però, un dels tresors d'aquesta vila són els vestigis de la seva etapa medieval. El carrer major, amb flors als balcons i una gran portalada que el presenta des de la plaça, és una de les meravelles del poble. El carrer, que conserva la pedra originària, porta fins a l'església romànica que té el mateix nom de la vila, restaurada en diverses ocasions i amb una façana actual del segle XVII.

L'origen del nom del poble prové dels canals que ha format l'aigua que baixa de la roca de Pessonada

Els més grans expliquen que l'origen del nom del poble prové dels canals que ha format l'aigua que baixa de la roca de Pessonada menjant-se la terra. I és que a Sant Martí el tanquen dos barrancs, el de Seix i el de Narçà, com els anomenen els seus habitants. En aquest poble ja no hi queden animals dels ramats que hi havien hagut antigament. I el número d'habitants també ha dismunuït. Segons Ceferí Rocafort al seu llibre Excursions pel Pirineu i el pla de Lleida, al 1918 n'hi havia 469, mentre que ara n'hi viuen 33 durant tot l'any, tot i que els seus veïns estan segurs que si les comunicacions milloressin seria un indret per viure escollit per molts.

Panoràmica de Sant Martí de Canals

Plànol

Sant Martí de Canals

Sant Martí de Canals, és l'església parroquial romànica del poble del mateix nom, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Claverol.

Fou consagrada el 1349, però es pot tractar d'una segona consagració, ja que està àmpliament documentada des del 966, almenys, lligat sempre al monestir de Santa Maria de Gerri.

és un edifici d'una sola nau, amb capçalera plana, sense absis exempt. Ha estat molt transformat al llarg de la història, i costa de diferenciar les parts originals dels afegits posteriors. La part medieval de la construcció no sembla ser anterior al segle XII.

Un element molt significatiu d'aquesta església és l'espadanya, que conté dues campanes, conservades malgrat el pas del temps. La petita és de l'any 1690, i la grossa, del 1788. Se'n pot escoltar el so a través de l'enllaç extern de més avall.

Font: Viquipèdia

Sant Martí de Canals Sant Martí de Canals

Dormir

Foto de Casa Morogula
Casa Morogula
(Casa rural)
25518 Sant Martí de Canals
Telf. 973 681 042
Fax. 973 681 042

Foto de Casa Joana
Casa Joana
(Casa rural)
25518 Sant Martí de Canals
Telf. 973 681 042
Fax. 973 681 042

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net