Rivert

Rivert, sons d'aigua

Rivert va quedar sense llum durant tres o quatre anys a finals de la dècada dels setanta. El que en aquell moment semblava que havia de ser un endarreriment pel poble ha resultat ser un dels factors claus perquè aquesta petita vila del Pallars Jussà hagi aconseguit conservar la seva estructura original. Mentre que altres pobles de la zona es van veure superats per la carrera de la construcció i el totxo, a Rivert la falta de llum no va deixar construir i quan més tard ja va ser possible l'ajuntament disposava d'un pla urbanístic respectuós amb l'arquitectura tradicional de la zona.

Encaixa amb bon gust l'aigua, que se'ns dubte és la protagonista del lloc

A Rivert dóna la sensació que cada cosa encaixa amb perfecció. Les parets de roca formen part del mobiliari urbà. Els seus colors de tons gris, similars als de les façanes de les cases, fan que les roques quedin integrades als carrers del poble de forma capritxosa. També encaixa amb bon gust l'aigua, que se'ns dubte és la protagonista del lloc. I és que fins i tot l'origen etimològic del poble té a veure amb ella. La llegenda diu que un any de poques pluges la comarca va patir una gran sequera i que la majoria dels rius van quedar sense aigua. Menys el de Rivert, que en tenia tanta que la seva ribera no va deixar ni un dia de lluir verda. és per això que al poble se'l va anomenar Riu-verd.

Des de Pleta Verda i en dies clars s'hi poden veure les muntanyes de Montserrat

Aquesta vila és una de les més boniques de la comarca, és tant curiosa que fins i tot en una bassa on antigament s'abeuraven els animals i que també servia de safareig s'hi poden veure tritons pirinencs que hi viuen durant tot l'any. També hi ha una font, i un salt d'aigua que prové de la Serra de Lleràs i que durant anys va servir per fer funcionar el molí de farina i d'oli, i una petita central que produïa llum. També hi va haver un molí d'espígol que va deixar de funcionar al segle XIX I que produïa olis essencials. Actualment a Rivert hi viuen cinc famílies durant tot l'any però a l'estiu s'hi poden arribar a trobar fins a cinquanta. I no és d'extranyar, perquè aquest petit racó prepirinenc és tan especial, que des de Pleta Verda i en dies clars s'hi poden veure les muntanyes de Montserrat. El més especial i relaxant d'aquesta vila: que la cantarella de l'aigua s'escolta des de tots els racons tant de nit com de dia.

Panoràmica de Rivert

Plànol

Mare de Déu del castell de Rivert

La Mare de Déu del Castell de Rivert és una ermita romànica, antiga capella del castell, del poble de Rivert, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

Aquesta església és dalt del turó que domina el poble.

és un edifici petit, molt transformat al llarg de la història. D'una sola nau amb absis a llevant, s'hi conserven restes de construccions que podien haver estat d'un porxo o bé de la mateixa nau, més llarg que no pas es conserva actualment.

La nau és coberta amb volta de canó. La porta d'accés s'obre a ponent, i és possiblement més tardana. L'aparell del temple és d'entre el segle XI i el XII, irregular, típic de les construccions de caràcter rural i popular.

Font: Viquipèdia

Mare de Déu del castell de Rivert Mare de Déu del castell de Rivert

Sant Martí de Rivert

Sant Martí de Rivert és l'església parroquial romànica del poble de Rivert, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Toralla i Serradell.

Situada al mig del poble de Rivert, és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular a llevant. Modernament, es van afegir capelles a la nau, a més de reforçar-se amb contraforts. Té un parell de finestres també romàniques, una de doble esqueixada al centre de l'absis i una d'un sol vessant a migdia.

L'aparell mostra un edifici del segle XI.

Font: Viquipèdia

Sant Martí de Rivert

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net