Pont de Claverol

El Pont de Claverol, poble de raiers

Al Pont de Claverol encara s'hi respiren els aires raiers. Tanques els ulls i et deixes emportar per la remor de les aigues braves de La Noguera Pallaresa. Una beu greu crida... "Una a pobla i dos a Sossís...!" Són les indicacions del davanter al cué sobre com ha d'encarar el rai amb el rem, si cap a l'esquerra, on queda el poble de Sossís, o cap a la dreta, a La Pobla de Segur. El Pont de Claverol va ser un dels ports fluvials més importants de Catalunya durant el segle XIX i part del XX. Pels seus carrers s'hi passejaven els raiers, cavallers fluvials, homes valents que arriscaven les seves vides riu avall per transportar la fusta dels boscos del Pirineu. Durant anys, la platjeta d'herba fresca que hi ha ara a la vora del riu, just davant del poble, va estar repleta de bigues de pi aparcades, esperant que els raiers les convertissin en rai i se les emportessin cap a Tortosa i Balaguer.

El Pont de Claverol va ser un dels ports fluvials més importants de Catalunya durant el segle XIX i part del XX

El Museu dels Raiers és, per tant, el major atractiu que presenta aquest poble. Té un ampli recull de material i d'història al voltant d'aquest desaparegut ofici que va ser motor econòmic a la comarca durant segles i també una exposició de rais d'altres rius i països. El museu queda sobre un turó, coronant el poble.

El formen una quinzena de cases, arrenglerades, formant un sol carrer que s'exposa expectant a les aigües de La Noguera Pallaresa

El Pont de Claverol el formen una quinzena de cases, arrenglerades, formant un sol carrer que s'exposa expectant a les aigües de La Noguera Pallaresa. Les façanes de pedra i el passeig que queda al seu davant, entre les cases i el riu, li donen una imatge curiosa, de postal. I és que aquest poble havia tingut més carrers, però una riuada al 1937 en va inundar la majoria de les cases. Als veïns se'ls va compensar amb una de nova a La Pobla de Segur, un barri que es coneix com "Les cases del Pont". Va ser una experiència que va marcar el poble, es van perdre cases i animals, potser per aquest motiu les cases que van quedar avui miren al riu.

Panoràmica de Claverol

Plànol

Menjar

Foto Lo Racó del Pont
Lo Racó del Pont
(Bar-Restaurant)
25517 Pont de Claverol
Telf. 973 681 195 - 646 662 912
E-mail: loracodelpont@hotmail.com

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net