Hortoneda

Porta d'entrada a la Reserva Natural de Boumort

Una enorme paret de roca calcària s'alça majestuosa a l'extrem de la Reserva Natural de Boumort. és l'imponent Roc de Santa. Les seves formes recorden a les muntanyes de Montserrat i s'han convertit en el símbol més important d'Hortoneda. I és que aquesta gegatesca pedra domina el territori donant una sensació d'especial protecció cap al poble. Una sensació de lloc amagat que agreugen les desenes de revolts que s'han de sortejar per arribar-hi.

Les seves formes recorden a les muntanyes de Montserrat

és un poble petit, ho ha estat al llarg de la seva història, avui només té deu cases habitades durant tot l'any però el nombre d'habitants mai ha passat del centenar. El poble s'enmarca en terreny àrid, en un paissatge rústic que combinat amb els colors marrons i grisos de les façanes de les cases donen un encant especial al lloc. Qualsevol dels atractius d'Hortoneda té a veure amb l'entorn natural o amb la seva història. La gent gran encara recorda que allà la Guerra civil s'hi va aturar nou mesos, o que dels quaranta joves del poble que van haver d'empunyar les armes no en va morir cap.

Hortoneda també presumeix de ser una de les portes d'entrada a la Reserva Natural de Boumort, una de les riqueses naturals de Catalunya. Són moltes les excursions a fer dins la reserva. Fins al cap de la serra de Boumort hi ha unes quatre hores a peu, però també es pot anar caminant o en cotxe fins a la serra de Cabó, al cap de Boixols o al barranc de Carreu. Tot i això, quan la reserva aplega més curisos és a finals de setembre, quan els cérvols bramen a les femelles des que es pon el sol al vespre fins a la matinada, quan torna a sortir.

L'excursió que ofereix una millor vista als visitants és la del Roc de Santa

A banda d'una visita obligada a la reserva, l'excursió que ofereix una millor vista als visitants d'Hortoneda és la del Roc de Santa. S'hi pot anar amb cotxe fins al peu i després caminar uns deu minuts per fer l'últim tram. Des d'aquest privilegiat espai es veu des de la Serra de Boumort fins a la Conca de La Noguera Pallaresa i bona part de la Conca de Dalt. De l'antiga estructura medieval d'Hortoneda en queda ben poc. Tampoc queda massa de l'antic castell, al voltant del qual es va crear el poble. Avui Hortoneda, tot i que és un poble petit, té dos barris diferenciats separats per un barranc, el Caxí. Es diu que la capella de Sant Cristòfol, que és romànica, podria ser la més petita de Catalunya.

Panoràmica d'Hortoneda

Plànol

´╗┐

Castell d'Hortoneda

El Castell d'Hortoneda, popularment conegut com la Torre de Cal Músic està situat dalt d'un turonet al nord-est del poble d'Hortoneda, en un turonet que corona i domina el poble. Pertany a l'antic terme d'Hortoneda de la Conca, actualment del terme de Conca de Dalt, de la comarca del Pallars Jussà.

En un primer moment pertangué als Orcau, però aviat fou unit al comtat de Pallars Jussà, del qual passà més tard als ducs de Cardona i finalment als Medinaceli.

En queden poques restes: la part baixa d'una torre circular, així com algunes restes més de parets, tot molt malmès. L'esplanada que acollia el castell és actualment un erm en part aprofitat pel dipòsit municipal d'aigua.

Font: Viquipèdia

Castell d'Hortoneda

Santa Maria d'Hortoneda

Santa Maria d'Hortoneda és l'església romànica del poble d'Hortoneda, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal d'Hortoneda de la Conca.

El lloc d'Hortoneda és documentat des del 958, i la parròquia de Santa Maria des del 1071. Aquesta parròquia, àmpliament documentada, fou parròquia independent fins al segle XVIII, passà a dependre de Sant Cristòfol de Claverol, tornà a ser parròquia a principis del segle XX, i actualment torna a dependre de Claverol.

Era un edifici de tres naus, amb absis semicircular a llevant, però les successives transformacions l'han modificat fortament, i avui dia costa de reconèixer-hi la planta original romànica. Sembla més aviat un edifici d'una sola nau, amb capelles laterals, però en realitat es pot arribar a reconèixer la nau central, amb arcs torals, i el col⋅lateral nord. A més, segurament el temple actual és més curt que l'original.

Font: Viquipèdia

Santa Maria d'Hortoneda

Sant Cristòfol d'Hortoneda

Sant Cristòfol de Montpedrós, o d'Hortoneda, o, simplement Sant Cristòfol, és una ermita romànica del municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal d'Hortoneda de la Conca. No és a prop de cap nucli de població actual i, en canvi, molt a prop del cim del Montpedrós, del qual dista poc més de 500 metres.

és un petit edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó i un absis semicircular a llevant que s'obre directament sobre la nau. La porta és a ponent, i al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada. El conjunt pertany a una obra rústica del segle XII. Es diu que és l'església més petita de Catalunya.

Font: Viquipèdia

Sant Cristòfol d'Hortoneda

Torre de Perauba

La Torre de Perauba, se situa a l'extrem nord-oest de la Serra de Palles, contrafort nord-occidental de la Serra de Boumort, prop del poble d'Hortoneda, pertanyent a l'antic terme d'Hortoneda de la Conca, actualment del terme de Conca de Dalt, de la comarca del Pallars Jussà. és a llevant del Montpedrós, prop de l'església de Sant Cristòfol de Montpedrós, uns 800 metres al seu nord-est. Es troba a ponent dels Rocs del Comellar, a la banda de llevant de la vall de la Llau de Fontfreda.

és una torre circular, d'1,70 cm. de diàmetre interior i 1,2 de gruix de les parets. L'alçada actual és de 7 metres, però originalment era més alta. Està construïda amb carreus regulars no gaire grossos, força primitius, que daten la torre vers l'any 1000.

Font: Viquipèdia

Menjar i dormir

Foto de Casa Toni
Casa Toni
(Casa de pagès)
25517 Hortoneda
Telf. 973 681 259

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda Estaci├│ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net