Erinya

Erinyà, punt de trobada d'artistes

Són les dotze del migdia de l'hora solar. La part alta de la Roca de Moror queda esborrada per l'ombra. De fet, quasi tota la pedra menys una petita part queda sense llum. Aquest bocí de roca amb rajos de sol que li'n diuen Lo Colom va servir durant anys als veïns d'Erinyà per saber l'hora del dia. Aquest petit poble, enclotat en una vall envoltada per massissos de conglomerat vermells conserva encara bona part de l'aroma del passat. Els seus veïns han sabut conservar-ne l'estructura, una forma cuidada de vila closa amb arcs d'entrada als carrerons, de balconades i de façanes de pedra ocre. També han conservat algunes frases que fa uns anys el descrivien: "Erinyà, cireretes i pa". I és que el poble era conegut a la comarca pels seus arbres fruiters, però sobretot per la qualitat de les cireres i les figues. Avui en queden pocs d'aquells cirerers, però pels voltants del poble encara pasturen vaques i cabres.

Una de les millors propostes per conèixer Erinyà és passejar pels seus carrers i deixar-se endur pels aires del passat

La ubicació i les formes d'aquest petit poble són tan envejables que al llarg de la seva història ha estat punt de trobada de pintors, poetes i músics. Probablement formes com la Taula d'Anserola, una paret de roca erigida en forma de menhir aplanat que hi ha a la Serra de Seuba, els han servit de font d'inspiració. I és que una de les millors propostes per conèixer Erinyà és passejar pels seus carrers i deixar-se endur pels aires del passat, quan a la vila hi havia dos molins d'oli i dos forns de pa.

Erinyà queda just per sobre del riu Flamisell, a poc més d'un quilòmetre del congost que porta el seu nom, el congost que comunica les valls del nord del Pallars Jussà i La Conca. El poble es veu des de la carretera que va de La Pobla de Segur fins a El Pont de Suert. A aquest petit racó d'El Pallars Jussà no li falta de res. Fins i tot s'hi poden visitar coves. La de les Llenes és la més coneguda, una cova natural sobre del congost que queda bastant amagada. Està formada per una galeria central i dues de laterals i s'hi poden veure estalactites i estalagmites.

Erinyà queda just per sobre del riu Flamisell, a poc més d'un quilòmetre del congost que porta el seu nom

Però a prop d'Erinyà, encara hi ha més punts interessants, en aquest cas que tenen a veure amb la història llunyana de la zona. La Necròpolis del Turó de la Capcera, a la Serra de Camporén, es troba a 1.632m d'altura i és un jaciment de l'etapa del bronze que s'extén al llarg de la carena ocupant 400m de llarg i 30m d'amplada. S'hi han documentat 20 túmuls, un de fins a 8m de diàmetre. S'hi arriba per la pista que va des d'Erinyà fins al poble de Cérvoles.

Panoràmica d'Erinya

Plànol

Sant Isidre d'Erinyà

L'església de Sant Isidre d'Erinyà és una capella del municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Toralla i Serradell.

Està situada a la part nord-oriental del terme, a ponent del Congost d'Erinyà i del túnel del mateix nom. és a la dreta del barranc d'Enserola. Queda al nord del poble d'Erinyà, a l'extrem sud-oriental de l'Obaga de Sant Isidre.

Font: Viquipèdia

Santa Maria de l'Obac

Santa Maria de l'Obac és una ermita del poble d'Erinyà, al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, dins de l'antic terme de Toralla i Serradell.

Està situada al sud-oest del poble d'Erinyà, a la dreta del riu de Serradell, al principi de la pujada del camí que des d'Erinyà mena a Toralla. Es troba a l'extrem de llevant de l'Obac d'Erinyà.

Font: Viquipèdia

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net