Claverol

Claverol, un poble ric en història medieval i religiosa

Trepitjar i resseguir l'antic camí, o el camí vell com en diuen els de la zona, que va des d'El Pont de Claverol fins al poble de Claverol és la millor manera d'endinsar-s'hi i descobrir aquest petit poble de La Conca que des de l'alt d'un turó domina amb orgull el pantà de Sant Antoni i la plana de La Pobla de Segur. Aquest camí que fins a mitjans del segle passat havien de fer els veïns per anar a comprar a La Pobla comença a la vora de La Noguera Pallaresa, en un dels carrerons més estrets i enfilats d'El Pont de Claverol. No porta més de mitja hora però com que la pujada és prominent descobreix algunes de les millors vistes de la zona. En els últims passos ja es dibuixa la imatge de Claverol, un poblet de poc més de vint habitants que encara conserva l'estructura defensiva de vila closa.

Des de l'alt d'un turó domina amb orgull el pantà de Sant Antoni i la plana de La Pobla de Segur

El color de la pedra de les cases i els teulats de teula li donen un aspecte marró i gris. Als seus voltants hi domina l'agricultura de secà, l'olivera i alguns arbres fruiters. és un poble amb història, encara conserva la torre defensiva de l'antic castell, una torre de set metres d'altura que data del segle XI. Del castell només en queden ruïnes i les primeres referències que s'han trobat daten del 973, quan el Comte Ramon III del Pallars el va donar al monestir de Sant Pere de les Maleses, al terme de La Pobla de Segur.

La vida religiosa d'aquest poble va ser molt important durant segles

Els carrers de Claverol són estrets i la majoria de les cases són centenàries. L'església parroquial, un edifici de pedra amb un campanar de torre quadrada dedicat a Sant Cristòfol, presumeix de ser un dels punts privilegiats de la història del poble, i és que durant temps va ser la rectoria d'un dels personatges religiosos més populars de Catalunya, Sant Josep de Calassanç, fundador dels Escolapis. A les afores de Claverol, i enmig del bosc, s'hi troben les restes d'una antiga capella medieval dedicada a la Mare de Déu de la Serreta i les de la capella dedicada a Sant Aleix, fets que indiquen que la vida religiosa d'aquest poble va ser molt important durant segles. Tant, que tot i que a principis del segle XX Claverol no superava els 500 habitants, l'església tenia roba per vestir vint-i-cinc capellans.

Panoràmica de Claverol

Plànol


´╗┐

Castell de Claverol

El Castell de Claverol està situat al lloc més alt del mateix nucli del poble de Claverol, pertanyent a l'antic terme del mateix nom, actualment del terme de Conca de Dalt, del Pallars Jussà.

El castell de Claverol està documentat des del 973, en una donació del comte Ramon III de Pallars Jussà al monestir de Sant Pere de les Maleses, al qual dóna el poble de Sossís, del terme del castell de Claverol.

Fou un dels castells de la zona que foren objecte de convinences entre els comtes pallaresos, de manera que canvià de mà més d'un cop. A darreries de l'edat mitjana estigué en mans dels Toralla, varvassors del castell de Toralla, que en mantingueren el senyoriu fins al segle XVII. El segle XIX pertanyia als Motes, que al segle XVIII havien obtingut el títol de barons de Claverol.

L'únic que queda d'aquest castell és una torre circular de 7 metres d'alçada, que degué ser més alta. Les parets tenen un gruix de 140 cm., que és exactament la mida del diàmetre interior de la torre. Fins recentment, acollia el dipòsit d'aigua del poble, però en el moment actual està essent restaurada, a punt de recuperar el paper rellevant que tenia en temps pretèrits. La torre és feta de carreus de mida mitjana, disposats en filades regulars, obra de darreries del segle XI.

Font: Viquipèdia

Castell de Claverol

Mare de Déu de la Serreta

La Mare de Déu de la Serreta, o de la Serra, és una capella romànica del poble de Claverol, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Claverol.

és 1 quilòmetre al sud-est del poble, sota i al sud-oest dels Rocs de Gairat, en una carena que queda al nord del barranc de la Font d'Artic, en un lloc emboscat i difícil de trobar, hi ha les restes de la capella romànica de la Mare de Déu de la Serreta. Es troba a uns 200 al nord-est de les restes del poble vell de Claverol.

Es tracta d'una església romànica en ruïnes, però el traçat de la qual es pot reconèixer. D'una sola nau, amb absis semicircular a llevant, es conserven prou fragments de murs per poder-ne saber la planta, així com datar-la a darreries del segle XI, pels carreus de diferents mides però ben tallats i escairats i disposats en filades regulars.

Aquesta església, com a seu antiga de la parròquia de Claverol, havia tingut sempre forta requesta en el poble, malgrat que se n'havia allunyat, físicament. La Mare de Déu de la Serra, o de la Serreta, esdevingué santuari, mentre es mantingué dempeus.

Font: Viquipèdia

Sant Aleix de Claverol

Sant Aleix de Claverol, és una ermita romànica del poble de Claverol, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal de Claverol.

Les restes d'aquesta església són al cim d'un turó que domina el poble pel costat nord-est a uns 500 metres de Claverol.

Font: Viquipèdia

Menjar i dormir

Foto de Cal Portalé
Cal Portalé
(Casa de pagès, restaurant, bar i cafeteria)
25517 Claverol
Telf. 973 680 537

Foto de El Portal de la Irene
El Portal de la Irene
(Apartaments)
25517 Claverol
Telf. 973 680 537

Foto de Casa Churchill
Casa Churchill
(Casa de pagès)
C/ de l'Església, 8
25517 Claverol
Telf. 973 680 776 - 649 876 342
Fax. 973 680 776
Email. info@casachurchill.com

Foto de Rectoria de Claverol
Rectoria de Claverol
(Turisme familiar / Casa de colònies)
c/ de l'església, s/n
25517 Claverol
Telf. 93 441 00 04 (ext. 242)
Email. casa.claverol@escolapia.cat

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda Estaci├│ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net