Aramunt

El poble més jove del Pallars

Els "cossos decapitats" d'Aramunt vell, com descriu Joan Obiols en el seu llibre El desert verd, se'l miren i el vigilen des de dalt d'un turó. Allà hi van viure els avantpassats dels aramuntins d'avui. L'Aramunt nou reposa als peus de la muntanya de Sant Corneli a la vora del pantà de Sant Antoni.

Aramunt és un poble agricultor, els seus habitants encara fan funcionar el molí d'oli a ple rendiment cada primavera

La seva estructura té molt a veure amb l'orografia de la zona; l'encerclen un llac, barrancs i turons, però sobretot té a veure amb la història del seu naixement. és un poble d'uns setanta habitants, d'estructura circular, sense portalades o muralles medievals, de carrers amples i sense empedrar. I és que Aramunt és probablement el poble més jove del Pallars Jussà. A mitjans del segle XX la necessitat que les poblacions s'assentessin en punts alts per protegir-se dels atacs havia quedat endarrere, per això els habitants d'Aramunt vell des dels anys trenta fins als seixanta van anar traslladant les seves cases allà on tenien els camps, els corrals i els molins. Aramunt és un poble agricultor, els seus habitants encara fan funcionar el molí d'oli a ple rendiment cada primavera. Un poble de camps ben delimitats que es treballen durant tot l'any, d'oliveres i ametllers florits, de ramats d'ovelles i d'unes poques cases de turisme rural.

A les trinxeres i búnquers de Sant Corneli encara s'hi respira una de les batalles més sagnants de la Guerra civil

I és que Aramunt és un lloc tranquil, de paisatges relaxants i d'història, amb molt per oferir als seus visitants. A les trinxeres i búnquers de Sant Corneli encara s'hi respira una de les batalles més sagnants de la Guerra civil al Pirineu de Lleida. Només amb un cop d'ull i des de fora d'Aramunt vell s'aprecia l'estructura medieval d'aquest poble abandonat de cases encavallades les unes amb les altres per fer de muralla, de portalades del segle XI que donaven entrada al poble i de les restes d'una torre de vigilància construïda durant la reconquesta amb comunicació directa amb el Castell de Mur.

La ruta de les quatre fonts, la Font de la O, la Mentidora, la de Puyol i la de Beu i Tanca és una bona excusa per caminar i disfrutar de les vistes dels pobles veïns, del Punt de l'Anell i de Sant Corneli des de la vora del llac. La caminada fins a la Font Vella, des del mig del poble, permet fer una ruta fresca entre xops i camins empedrats. A la plaça de baix s'hi exposen antigues pedres per premsar les olives i una vagoneta de l'antic molí.

Panoràmica d'Aramunt

Plànol

Castell d'Aramunt

El Castell d'Aramunt, popularment anomenat la Torre dels Moros, està situat dalt d'un turonet al nord-est del poble vell d'Aramunt, pertanyent a l'antic terme d'Aramunt, actualment del terme de Conca de Dalt, de la comarca del Pallars Jussà.

Està documentat des del 958, i fou un castell objecte de certes transaccions, a l'edat mitjana. Fou límit nord dels castells d'Orcau i de Basturs, més tard venut a Arnau Mir de Tost i encara més tard retornat als comtes de Pallars, amb un dels quals es casà Valença, filla del de Tost.

Fou objecte de diverses transaccions al llarg de l'edat mitjana, així com escenari de diversos conflictes, com la guerra civil del segle XV. Retornat al domini comtal, s'hi mantingué fins a l'extinció dels senyorius, al segle XIX, tot i haver passat de comte a marquès el títol dels de Pallars.

Del vell castell d'Aramunt, se'n conserva encara una torre circular d'uns 7 metres d'alçada. Fa uns 30 metres de circumferència, amb un diàmetre exterior de 9,5 m. Per les característiques constructives, es tracta d'una obra de finals del segle XI o ja del XII, fet de carreus irregulars units amb morter de calç. No queden vestigis de la resta del recinte del castell.

Font: Viquipèdia

Castell d'Aramunt

Sant Fructuós d'Aramunt

Sant Fructuós d'Aramunt és l'antiga església parroquial romànica del poble d'Aramunt, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal d'Aramunt.

és una interessant església romànica. és d'una sola nau, que havia estat coberta amb volta de canó, amb absis a llevant. L'absis és gòtic, però a la nau principal hi ha bastants restes d'un romànic molt primitiu o fins i tot preromànic. Tant la nau com l'absis són de gran alçada, així com la nau de l'església és també molt ampla, cosa que ens parla de la importància que tingué l'església parroquial de la vila d'Aramunt. Més tardanament, foren obertes a tots dos costats de la nau capelles laterals més modernes.

Fou rector d'Aramunt l'il⋅lustrat Pedro Díaz de Valdés (1740-1807), fill de Gijon, amic de Campomanes i de Jovellanos. Després del seu pas per Aramunt fou canonge d'Urgell, provisor d'aquesta diòcesi i, finalment, bisbe de Barcelona entre 1798 i la seva mort. Després del seu nomenament com a bisbe, en agraïment al poble d'Aramunt, regalà un molí d'oli (en queden les restes), el rellotge de la parròquia, i un calze i una patena que encara es conserven.

A l'hort de la rectoria d'aquesta església parroquial es conservava un fragment d'inscripció funerària romana, possiblement d'un gran monument sepulcral. El tros conservat feia 9 metres de llargària, i podria procedir de la necròpolis trobada a la caseria de Sant Miquel, avui dia sota les aigües del pantà. Actualment aquesta peça es conserva a Lleida, al Museu de l'Institut d'Estudis Ilerdenses.

Font: Viquipèdia

Sant Fructuós d'Aramunt Sant Fructuós d'Aramunt

Sant Antoni d'Aramunt

Sant Antoni d'Aramunt és una capella romànica del poble d'Aramunt, pertanyent al municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà. Fins el 1969 formava part del terme municipal d'Aramunt.

Aquesta església,dedicada a sant Antoni Abat, és dins del nucli abandonat d'Aramunt, actualment anomenat Aramunt Vell, en una placeta que s'obria entre els costeruts carrerons del poble, a mitja distància entre el portal de baix i l'església parroquial de Sant Fructuós, situada al lloc més elevat de la vila.

L'església, ara en ruïnes, era un temple d'una sola nau, amb absis semicircular a llevant. Precisament és l'absis l'únic element que es conserva sencer. També es conserven l'arc presbiterial, lleugerament apuntat, i els murs perimetrals, amb l'artrencada de la volta de la nau, que era de punt rodó.

Font: Viquipèdia

Sant Antoni d'Aramunt

Sant Corneli

Sant Corneli és una muntanya i serra de 1.351,4 metres que es troba entre els municipis de la Conca de Dalt i d'Isona i Conca Dellà al Pallars Jussà (antic terme d'Orcau). Tot i que rep el nom de muntanya, és, de fet, una serra, que té continuïtat cap a llevant per la Costa Gran, en direcció a Abella de la Conca, i cap al nord-oest i nord per tot un seguit de serrats que davallen cap al terme municipal de Conca de Dalt: Serrat de la Font de la O, Serra dels Corrals i Serrat Gros, entre d'altres.

Podem trobar al cim un vèrtex geodèsic (referència 261088001) i l'ermita romànica de sant Corneli. El 1940 s'hi bastí una gran creu d'obra que caigué al cap de poc temps a causa d'una forta ventada. La creu, caiguda, hi estigué fins recentment.

Domina tant la Conca Dellà com la Conca de Dalt i la de Tremp. Per això va ser el primer objectiu dels exèrcits franquistes, en entrar al Pallars Jussà el gener del 1938, i a partir del seu control, establiren la línia de front als seus peus.

Aquesta línia de front estigué estabilitzada durant tot el 1938, per la qual cosa la plana dels seus peus, la Conca Dellà, fou escenari de nombrosos combats, i fou víctima d'una gran destrucció a causa dels bombardeigs.

Font: Viquipèdia

Sant Corneli

Menjar i dormir

Foto del Restaurant Lo Blau
Restaurant Lo Blau
(Restaurant, bar i cafeteria)
25518 Aramunt
Telf. 973 680 141 - 696 370 241

Foto del Xiringuito
Xiringuito
(Restaurant, bar i cafeteria)
Funcionament: Primavera i estiu i resta d'any caps de setmana.
Ctra. La Pobla de Segur - Aramunt

Foto de la Casa Pereforn
Casa Pereforn
(Casa de pagès)
25518 Aramunt
Telf. 973 681 215
Fax. 973 681 357
Email. reserves@pereforn.com

Foto de la Casa Julià
Casa Julià
(Casa de pagès)
25518 Aramunt
Telf. 973 681 395
Fax. 973 681 395
Email. casajulia@terra.es

Foto de la Font de la O
Àrea de pic-nic de la Font de la O

© Conca de Dalt - Nota legal

Avinguda EstaciĆ³ 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net