El poble d’Aramunt Vell es troba emplaçat al cim d’un turó de 628 metres, limitat a la part sud pel riu Carreu i a la part oest pel barranc de Mians, a uns 6 km de la Pobla de Segur on hi podem trobar tots els serveis: sanitaris, comercials, ensenyament, etc…, i a uns 20 km de Tremp, capital de la comarca.
ACCÉS: caminant, per un camí que comunica directament el poble vell amb el poble de “Les Eres” o be Aramunt nou, situat 1.200 metres, distància que fàcilment pot fer-se en un 15 minuts, un de l’altre; o amb cotxe, per una pista rural que voreja la muntanya pel nord, camí que arriba fins al peu del castell.
El poble està documentat per primera vegada l’any 959 amb el nom d’Eramonte, i es considera emplaçat en un lloc estratègic, pròxim al camí ral que unia l’Urgell amb França. Es tractava d’un poble murallat que en diferents documents apareix amb el nom de “Castell d’Aramunt”.
Durant el llarg període del s. XV-XVIII, el primitiu nucli murallat va anar creixent i guanyant terreny a la muntanya. A finals del s. XVIII es té notícia de l’existència de dos torres circulars de defensa.
Actualment el poble d’Aramunt Vell està totalment abandonat, essent el municipi habitat més proper el de Les Eres, conegut per tothom com Aramunt Nou.
La morfologia d’Aramunt Vell és el resultat d’un creixement concèntric que, històricament, s’ha produït a partir d’un nucli inicial murallat a l’entorn de l’església de Sant Fructuós, a la part més alta del turó.
En l’estructura actual del nucli, s’hi distingeixen doncs, dues grans zones: la zona interior de la muralla i la zona exterior.
La zona interior de la muralla està formada pel tancament, que va des de la penya al portal de Baix, segueix per la part exterior de les façanes de les cases que donen al Penal fins al portal de Dalt o de Fuses i d’ací a la penya, essent aquest el tancament sud-oest. Després continua pel darrera del castell fins al cementiri i d’ací al penya-segat que dona damunt del portal de Baix, essent aquest el tancament nord.
Aquesta zona té tres entrades o sortides documentades: una al Portal de Baix, situada a la part oest, on arriba el camí d’accés; una altra al Portal de Dalt o de Fuses, situada a la part nord-est on arriba el camí de Pessonada, i una tercera al castell, situada a la part nord.
Dins d’aquesta zona tancada s’hi poden diferenciar dues subzones:
Zona A – d’uns 800 m2 situada a la part més alta del turó.
Aquesta està formada per l’Església-castell, casa rectoral i una petita esplanada al cantó sud de l’Església, amb uns edificis més alts, més amplis i més monumentals que a l’altra subzona. Per les seves característiques pot aïllar-se de la resta. Les funcions socials que s’hi desenvolupaven eren les religioses i les de poder civil: la casa de la vila i les escoles públiques fins al segle passat.
Zona B – La segona subzona, ha sofert modificacions més recents seguint uns paràmetres molt clars:
En la zona exterior es distingeixen dos sector molts clars:
© Conca de Dalt - Nota legal
Avinguda Estació 62, baixos - 25500 La Pobla de Segur (LLEIDA)
Telf. 973 680 092 - Fax. 973 681 213
Email. ajuntament@concadalt.ddl.net